Sykkeltyverier mot nye høyder

Publisert

Sykkel lent mot en bro. Foto.

Foto: Finans Norge.

Erstatningene etter sykkeltyverier er rekordhøye 166 millioner kroner i 2023, viser tall fra Finans Norge.

Dette er en økning på 10 prosent sammenlignet med året før. Antallet sykkeltyverier har også økt de siste årene. Samtidig er mørketallene store. Ikke alle melder sykkelen stjålet til politi eller forsikringsselskap, men den gamle sykkelen kan likevel ha høy bruksverdi.

Ofte er det nærmest profesjonelle tyver som spesialiserer seg på sykkeltyverier, og de raskeste bruker bare sekunder på å få med seg en sykkel.

– Det er ikke uvanlig at flere sykler stjeles i samme område omtrent samtidig, og i byene er du mest utsatt, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift.

Dyre og fine sykler er attraktive varer for sykkeltyvene, og syklene selges ofte videre. Mange sykler året rundt og har en god sykkel som brukes mye i hverdagen. Gjennomsnittserstatningene har økt jevnt de siste årene. Nå er erstatningen i gjennomsnitt på ti tusen kroner. Stadig flere skaffer seg også elsykkel som trekker erstatningene opp.

– Vi kan se av gjennomsnittserstatningene at tyvene går etter det aller beste, sier Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift.

Gode råd mot sykkeltyverier

  1. Lås sykkelen skikkelig med FG-godkjent sykkellås
  2. Registrer sykkelen i et FG-godkjent sykkelregister
  3. Lås helst sykkelen til noe fastmontert og solid
  4. Unngå å la sykkelen stå ute om natten
  5. Hvis du tar av sykkelsetet, blir sykkelen mindre attraktiv for tyvene
  6. Vurder hvor du setter fra deg sykkelen
  7. Skriv opp rammenummeret på sykkelen
  8. Anmeld sykkeltyveri så fort som mulig

 

Stine Neverdal