Ti vannskader hver eneste time

Publisert

Person som tar bilde av vannskade. Foto.

Foto: aleksandar29/Adobe Stock.

I 2023 ble det i gjennomsnitt meldt inn ti vannskader i timen, viser Finans Norges skadestatistikk.

Erstatningene etter vannskader i boliger og hytter ble på nesten 5,1 milliarder kroner, en økning på 51 prosent fra året før. I tillegg kommer naturskader som flom.

­­­­­– Det er rekordmye forsikringsmeldte vannskader. Mange av dem kom etter ekstreme nedbørsmengder i sentrale og tettbygde strøk i august, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift.

Noen vannskader er ikke til å unngå. Samtidig er det viktig at vannrørene ikke blir for gamle, og sluk må sjekkes og renses jevnlig både inne og ute. Regnvannet fra takrenner må dessuten ledes vekk fra selve bygningen, og dreneringen som skal holde fukt og vann unna bygningen må også være god nok.

Lekkasjestoppere kan stanse vannets herjinger

Svært mange vannskader oppstår inne i hus, leiligheter og hytter. Bad og kjøkken er rommene som oftest er utsatt for slike skader.

De siste årene har det imidlertid kommet krav til lekkasjestoppere for nye boliger, og dette kan bidra til færre skader innendørs. 

Ved bruk av FG-godkjent automatisk lekkasjestopper, stopper vannet før det blir store skader. 

Automatiske lekkasjestoppere har fuktfølere som sørger for at vanntilførselen stenges til for eksempel vaskemaskin eller oppvaskmaskin. Og stadig flere boligeiere installerer dette i rom der det ikke er sluk.

Stine Neverdal
Foto: Thomas Brun/NTB Kommunikasjon